Mittwoch, 26. November 2008

Schwäbisches Landbrot in dänisch

Schwäbisches, eingenetztes Brot.

Jeg har tit prøvet at finde ud af hvordan jeg kan lave et saadan lækkert brød. Nu har jeg fundet ud af det! Opskriften fandt jeg hos www.chefkoch.de/forum/2,37,421485/Schwaebisches-eingenetztes-Eine-Spezialitaet-aus-dem-Schwabenland.html og har idag bagt det for anden gang. Brødet er ualmindlig god. Hemmligheden er langtidshævning, og sådan forgår det:

Hvedemelet 1050 i Tyskland er grover malet hvedemel, så jeg tror at det er grahamsmel. Men det lykkes sikkert også med durummel.

Fordej (start f.eks. om aftenen )

100 g Durummel eller grahamsmel

100 g Hvedemel

200 ml lunkent vand

7 g gær

Rør godt igenem og lad dejen hvile 1 time ved stuetemperatur og derefter ca. 12 timer i køleskabet. (Jeg selv begynder med tillavningen om aftnen, så kan jeg bage brødet næst formiddag.)

Surdej (start som fordejen)

1 spiseskefuld fordej (se foroven)

100 g fint rugmel

100ml lunkent vand

Lad surdejen hvile ca. 12 timer ved stuetemperatur.

Næste dag bliver dejen til brødet tilberedt sådan:

Brøddejen

300 g hvedemel

300 g durummel eller grahamsmel

Fordejen

Surdejen

17 g havsalt

ca. 300 ml lunkent vand

Tag fordejen ud af køleskabet og lad den stå ½ time ved stuetemperatur.

Sigt det blandede mel (giver ilt til dejen) og tilføj de andre ingredienser. Ælt med håndmixer eller køkkenmaskine ca. 10 Minuter. Dejen kann ikke æltes med hænderne, da den er temlig fugtig. Kom ikke mere mel i, for dejen skal være blød og klistret.

Lad dejen hæve 30 - 50 minuter. Derefter foldes dejen, dvs. tag en bred dejskraber og stik den fra siden ned til bunden og vend dej opad til du er kommet rundom i dejen. Lad dejen stå igen 30 – 50 minuter og så fold igen. Lad den nu stå 15 minuter.

Varm ovnen op på 250°C.

Læg et stykke plastfolie på bordet og skrab dejen du derpå med dejskraberen. Med våde hænder tages dejen op og formes til en stor bolle. Læg den ind i ovnen på den opvarmede bageplade. (Der skal ikke fedt eller mel på). Til en sprød skorpe sprøjt vand på ovnvægenes sider så det damper. Efter 10 Minuter skru varmen ned til 200°C og bag 50 minuter. Luk så for varmen og lad brødet stå I ovnen 10 minuter.

Nu skal brødet vises og siden skal det spises. J J

3 Kommentare:

Alice hat gesagt…

Hej Amelie.
Hvor ser det brød lækkert ud - det vil jeg prøve at bage en af dagene.
Hilsen Alice

Anne-Mettes Oaser hat gesagt…

Hej kære Amalie.
Tusind tak for din søde mail/kommentar, som jeg ikke offentligører, da den indeholder din mailadresse. Jeg har printet den tyske opskrift ud og fandt ud af, da jeg havde slukket pc'eren, at mel med høje numre jo er de grove sorter ;-) - jeg vil tror, at det må svare til grahamsmel eller måske fuldkornsmel her i Danmark.
Sætter du fordej og surdej over samme aften? Så du tager af fordejen med det samme? Eller står fordejen et døgn mere?
Jeg kunne godt finde på at sætte over til brødet i morgen og skal nok berette om det.
Mange hilsner
Anne-Mette

Rosefairy hat gesagt…

Hallo Amelie,

ich mag gern das Schwäbische Landbrot. Meins sieht gebacken so aus:
http://picasaweb.google.de/lh/photo/TXkCK6lHfkp8V28nhmKslA?feat=directlink
Aber Deins ist auch toll.

Liebe Grüße,

Rosefairy